Geplaatst op

Geboortebloem oktober; de goudsbloem

Elke maand heeft een unieke geboortebloem, die de eigenschappen en betekenissen van degenen die in die maand zijn geboren, vertegenwoordigt. Met de komst van oktober betreden we een maand van warme kleuren, knisperende bladeren en een vleugje magie in de lucht. De geboortebloem van oktober is de Goudsbloem, een bloem die niet alleen visueel betoverend is, maar ook een rijke symboliek en geschiedenis met zich meedraagt. In dit blog zullen we dieper ingaan op de betekenis, kenmerken en veelzijdigheid van deze prachtige bloem.

De goudsbloem staat symbool voor liefde, vreugde, bescherming en troost. Haar zonnige uitstraling en levendige kleuren maken haar een geliefde bloem in boeketten, vooral tijdens de herfstmaand oktober. Daarnaast wordt de goudsbloem traditioneel geassocieerd met liefde en trouw, waardoor het een prachtig geschenk is voor geliefden en vrienden.

De goudsbloem, botanisch bekend als Calendula officinalis, kenmerkt zich door haar stralende, oranje tot diepgele bloemblaadjes die op kleine zonnetjes lijken. Deze bloem gedijt goed in gematigde klimaten en kan zowel in tuinen als in potten worden gekweekt. Haar bloeiperiode valt vaak samen met de herfst, waardoor ze een perfecte aanvulling is op de warme kleurenpaletten van dit seizoen en perfect passend als geboortebloem van oktober.

De goudsbloem dan wel calendula heeft een eeuwenoude geschiedenis en wordt al sinds de oudheid gewaardeerd om haar medicinale eigenschappen. Vooral in de traditionele kruidengeneeskunde werd de goudsbloem gebruikt voor haar ontstekingsremmende en helende werking. Tegenwoordig wordt ze nog steeds vaak gebruikt in natuurlijke huidverzorgingsproducten vanwege haar kalmerende effect op de huid.

Wist je dat elke maand ook een geboortesteen heeft? Bekijk de mooiste kettingen met geboortestenen hier.